На тържествената света литургия за Богоявление днес в Катедралния храм Свети

...
На тържествената света литургия за Богоявление днес в Катедралния храм Свети
Коментари Харесай

Подстригаха за иподякон 8-годишния Георги от Стара Загора

На тържествената света литургия за Богоявление днес в Катедралния храм „ Свети Николай “ в Стара Загора за иподякон (помощник при богослуженията) беше подстриган 8-годишният Георги Николов. Ученикът от VI главно учебно заведение " Св. Никола " не е наследник на духовник, каквито нормално са иподяконите без значение от възрастта им. В България децата, които оказват помощ в службите и фамилиите им, които не са свързани с църквата, са изключения. Едно такова изключение е Георги, който стана най-малкият старозагорски иподякон. 

Според майката на Гого - Диана, те са най-обикновено българско семейство, което почита християнските обичаи и възпитава детето си в тях. Споделя, че " надълбоко в сърцето си всеки носи вярата към Господ Бог ", само че увлечението на сина й, а и на фамилията е повлияно от харизмата на митрополит Киприан. 

Преди повече от две години на отворените порти на Старозагорската митрополия за Великден фамилията се среща с владиката. Георги споделя, че му било доста забавно в митрополитския дом, в който се срещнал освен с архиерея, само че и с двете му кучета и разгледал картините там. 
От този Великден насам момченцето не пропуща събитията, в които митрополит Киприан взе участие - дали като диригент или като духовник. Редовно гостува и в митрополията, когато вратите й са отворени за миряните от епархията. При последното си посещение - преди Рождество, Гого подари на владиката портрет, който му нарисувал благодарение на мама. " С моливи, тъй като с флумастери, в случай че сгреша, не мога да го поправя ", изяснява малчуганът. Казва, че с дядо Киприан към този момент са другари и на въпроса дали желае да му оказва помощ в богослуженията незабавно дал отговор позитивно. Митрополитът му обяснил, че иподяконът е негов асистент. 

Няколко дни преди Богоявление се срещнахме с Георги и майка му в храма " Св. Николай Мирликийски " и той описа, че към този момент влиза в олтара, където ми споделят какво би трябвало да прави. " На Рождество Христово и на Васильовден още веднъж помагах на митрополита по време на службите “, споделя той.
Иначе 8-годишният иподякон е като множеството си връстници - обича да рисува, да чете книги и да се разхожда с родителите си. В учебно заведение обичан предмет му е математиката, само че мечтае да стане преподавател по физическо, с цел да демонстрира на децата разнообразни извършения. Като порасне, желае да има доста деца в фамилията му, а за Новата 2020 година на всички пожелава да са живи и здрави, а на връстниците се да им се изпълнят всички стремежи.
След днешния ден пък ще може да се похвали на съучениците си, че на Богоявление е " станал публично иподякон “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР